Internationale Vrouwendag

08 maart 2023

Naar aanleiding van Internationale vrouwendag zet het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen graag iedereen die mee bouwt aan een gendergelijke samenleving in de bloemetjes. Het afgelopen jaar werd enorm ingezet op de strijd tegen seksueel en gendergerelateerd geweld, en de opvang van de slachtoffers. Sinds 2017 openden al acht Zorgcentra na Seksueel Geweld de deuren, en dit jaar zullen er nog twee centra openen. Op die manier heeft elke provincie in ons land een eigen Zorgcentrum.

Het Instituut kreeg in 2022 1046 meldingen binnen van mogelijke genderdiscriminatie. Elk jaar weten meer mensen de weg naar het Instituut te vinden. Er werden het afgelopen jaar ook 7 rechtszaken opgestart en 16 andere zaken werden afgesloten na een uitspraak. In rechte optreden gebeurt pas als laatste redmiddel: minder dan 1% van de binnenkomende meldingen resulteert in een rechtszaak.

Ben je het slachtoffer van online seksisme? Consulteer onze handleiding.

Ben je het slachtoffer van acuut seksueel geweld? Dan kan je terecht in één van de Zorgcentra na Seksueel Geweld.

Ben je het slachtoffer van gendergerelateerde discriminatie? Vul dan ons meldingsformulier in.

Wil je meer weten over hoe en wanneer het Instituut optreedt in rechte? Je vindt hierover meer info in de rubriek 'discriminatie'.